Katten zijn goed voor je gezondheid

5 redenen waarom je je beter voelt door katten

april 29, 2016 door gjbrugman - Geen reacties

1. Katten kunnen stress en angst verminderen

Het hebben van een kat is goed voor de mentale gezondheid. Het verzorgen van je kat en dat je er mee kunt knuffelen verlaagt je stress niveau. Dat je kat daardoor ook nog eens gaat spinnen maakt je als eigenaar rustiger.

De aanwezigheid van een kat kan gevoelens van angst, eenzaamheid, depressie en zelfs frustratie verminderen. Om die reden zijn er zelfs relatie therapeuten die dieren inzetten als emotionele steun voor hun patiënten.

Door  je kat te aaien en knuffelen maak je jezelf kalm waardoor je ook minder emotioneel bent. Het is ook een vorm van afleiding en je kat vindt het ook nog eens leuk!

2. Katten zijn gemakkelijk om te hebben

Omdat katten zichzelf heel goed kunnen redden (zolang ze maar eten en water hebben redden ze zich goed) hoef je niet zoveel tijd te besteden aan het verzorgen van ze; in tegenstelling tot een hond waar je een paar keer per dag mee moet wandelen. Af en toe een beetje spelen en wanneer je een avondje lekekr thuis bent op je schoot laten zitten is vaak al genoeg.

3. Katten verlichten eenzaamheid en geven je een doel

In deze moderne tijden is het niet altijd vanzelfsprekend dat er altijd iemand is om je te steunen.Er zijn ook steeds meer alleenstaande mensen. Met een kat in huis ben je nooit alleen en omdat ze verzorging nodig hebben (en geaaid willen worden) heb je altijd wat te doen!

4. Katten geven je plezier

Iedere kat eigenaar herkent dat wel. Die rare tikjes die ze allemaal wel hebben. Ze rennen opeens ontzettend hard door je huis, staan te miauwen in de koken wanneer je aan het koken bent (gewoon voor de aandacht) of spelen met een stukje plastic (in plaats met dat dure speeltje dat je kocht). Er gaat bij mij geen dag voorbij dat ik niet even moet lachen om wat ze nu weer allemaal aan het doen zijn.

5. Katten zijn goed voor je hart.

Uit een onderzoek door een universiteit in Amerika bleek dat de kans op doodgaan door een hartaanval 40% hoger was voor mensen die nooit een kat hebben gehad. Tijdens de studie stierven 5,8% van deelnemers zonder kat en 3,4% van de katteneigenaren stierven aan een hartaanval. Dit is natuurlijk maar één onderzoek, maar ik kan me wel voorstellen dat het kalmerende effect van je kat goed is voor je hart!